Врачанският митрополит Григорий отправи Великденско послание. Ето пълния текст:   ОБИЧНИ В ГОСПОДА

...
Врачанският митрополит Григорий отправи Великденско послание.
Ето пълния текст:
 
ОБИЧНИ В ГОСПОДА
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий с Великденско послание

Врачанският митрополит Григорий насочи Великденско обръщение.
Ето цялостния текст:   " ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
            Тържествено звучи богатствата новина за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка гибелта със гибел и ни направи съпричастни на бъдещия безконечен живот.
            Празнувайки това празненство на тържествата, с изключително духовно възприятие си спомняме за изкупителния героизъм на Спасителя на света, Неговото кръстно страдалчество и светлото Възкресение. Великден е самата вътрешност и същина на християнството. Това е успеха, дарувана ни от Бога!
От апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото знамение в историята на човечеството. Тя благовести за него освен като за евангелска реалност, а като за изключително съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий „ бе разпнат, слънцето потъмня и още веднъж засвети, тъй като подобаваше и творението да страда дружно с Твореца “ (Из слово на св. Григорий Богослов „ За светата Пасха “). Ето за какво Христовите премеждия, кръстна гибел и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото създание и към всеки един от нас.
            В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с признателност към Твореца и нашето земно съществуване придобива същински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ обич, мир и духовна смяна за всеки, който го приема с чисто сърце и убеденост в невидимото като очевидно (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в тестванията и ни дава сили да вършим положителни каузи.
            Великденското обръщение, промени целия следващ ход на международната история, и ни предизвиква към морална смяна и духовно обновяване, което е витално належащо в актуалното общество. То припомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство.
            В светлите дни на Пасхалното празненство сме призвани да споделим насладата със семейство, другари и най-много с тези братя и сестри, които се намират в потребност, като проявим действена обич и състрадание.
            Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки сред обособените нации и още веднъж да се възцари братолюбие, мир по света и снизхождение сред индивидите!
            Нека Възкръсналият Господ подари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и апел да укрепваме себе си и близките в твърда религия, откровена обич и непоклатима вяра. Радостта от този празник ни въодушевява за положителни каузи и мощ, измежду буйните талази на житейското море, да запазим мир и успокоение, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всеки път е нужно да сме миротвроци и да проявим своята обич на дело към близък.
            Тази година, в дните на пред плодородния интервал на Великия пост, Родната ни Църква загуби своя първосветител – Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и страж на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори измежду светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му!
            Всесърдечно молитстваме Христовата светлина, грейнала от Животворящия гроб, бъде с всички нас и озарява сърцата ни!
            Поздравяваме всички вас, братя и сестри, с великия празник на Славното Христово Възкресение, благопожелаваме великодушни духовни блага, крепки телесни и духовни сили, и плодородна помощ свише в следване на  Христа Спасителя!
            Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички правилни в Родината и отвън нейните лимити!

За доста и благословени години! "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР